Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Ε Σ

 

ΑΓΡΙΝΙΟ - ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΡΑΤΟΣ - ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ - ΑΡΤΑ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ - ΣΟΦΙΑ - ΠΛΕΒΕΝ - ΡΟΥΣΣΕ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΒΡΑΪΛΑ - ΓΑΛΑΤΣΙ

ΓΚΙΟΥΡΓΚΙΟΥΛΕΣΤΙ - ΡΕΝΙ - ΟΔΗΣΣΟΣ - ΝΙΚΟΛΑΕΒ - ΧΕΡΣΩΝΑ - ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ - ΘΕΟΔΟΣΙΑ - ΚΕΡΤΣ - ΠΟΡΤ ΚΡΙΜ - ΠΟΡΤ ΚΑΒΚΑΖ - ΑΝΑΠΑ - ΝΟΒΟΡΟΣΣΙΣΚ

ΑΜΠΙΝΣΚ - ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ - ΚΡΟΠΟΤΚΙΝ - ΑΡΜΑΒΙΡ - ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ : 3000 KM

all_steps.gif

auto_mobil.jpg

Ο Αθηναίος Φειδιπίδης στην αρχαιότητα πέτυχε ένα μεγάλο άθλο . Διήνυσε τρέχοντας απόσταση 42.195 μέτρων από το Μαραθώνα στην Αθήνα για να μεταφέρει το μήνυματης νίκης κατά των Περσών . Σήμερα , αυτή η απόσταση με τα σύγχρονα μεταφορικά μέσα δεν θεωρείται κατόρθωμα . Η διαδρομή ΑΓΡΙΝΙΟ - ΡΕΝΙ - ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ μπορείμεν να χαρακτηριστεί μαραθώνια για το εύρος της - 3000 χλμ - αποκτά δε ιδιαίτερη βαρύτητα , όταν σκεφτεί κανείς την ιστορική σημασία των σταθμών διέλευσης ,που αγγίζουν χρονικά όλες τις περιόδους της ιστορίας των Ελλήνων . Εξασφαλίστε visa - μέσω πρόσκλησης από κάποιο φορέα ή φυσικό πρόσωπο στη Ρωσία - από το ρωσικό προξενείο στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη , πάρτε μαζί σας έναν καλό χάρτη της διαδρομής και οπωσδήποτε αρκετά μπουκάλια εμφυαλωμένο μεταλλικό νερό . Ο έλεγχος διαβατηρίων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι τυπικός και σύντομος . Στη Μολδαβία , την Ουκρανία και τη Ρωσία τα πράγματα σοβαρεύουν . Ο έλεγχος είναι σχολαστικός σε διαβατήρια , μεταφορικό μέσο και αποσκευές . Το νόμισμα της Ουκρανίας είναι η γρίβνα - 1 = 11 γρίβνες - και της Ρωσίας το ρούβλι - 1 = 40 ρούβλια . Η διέλευση από τη Μολδαβία είναι χρονικά ελάχιστη και δεν χρειάζεται να κάνετε συνάλλαγμα εκεί . Στη Βουλγαρία περισσότερο και στη Ρουμανία λιγότερο , ανταλλάσσουν το ή το $ με λέβα και λέι αντίστοιχα . Η διαδρομή είναι θαυμάσια και αποζημιώνει τον επισκέπτη για την επιλογή του . Είστε έτοιμοι ; Γεμίζουμε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου και ξεκινάμε ! Καλή περιήγηση !

image009.gif

Το Αγρίνιο , αφετηρία της διαδρομής μας , πήρε το όνομά του από τον Άγριο . Όπως γράφει ο Γεράσιμος Παπατρέχας σε απόσπασμα του βιβλίου του Ιστορία τουΑγρινίου : Ο Άγριος ήταν γιος του Πορθέα και τρισέγγονος του ήρωα Αιτωλού , του αρχηγέτη των Αιτωλών . Μητέρα του Άγριου ήταν η Ευρύτη . Ο Άγριος είχε 2 αδέλφια,τον Οινέα και τη Στερόπη , την οποία παντρεύτηκε ο Αχελώος . Ο Άγριος στις περισσότερες παραδοχές του μύθου παρουσιάζεται ως τιμωρός . Όταν ο ανιψιός του ο Τυδέαςγιος του Οινέα , σκότωσε τον αδελφό του Ωλενία , ο θείος του Άγριος τον κατεδίωξε . Εκείνος εγκατέλειψε την Καλυδώνα και κατέφυγε στο Άργος όπου νυμφεύθηκε τηνκόρη του Αδράστου Διηπύλη και γέννησε τον Ομηρικό ήρωα Διομήδη . Ο μύθος χρονολογείται στην Υστεροελλαδική περίοδο ( 1600 - 1100 π. Χ ).Το Αγρίνιο με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους βρίσκεται στη Δυτική Ελλάδα . Συνδέεται με την Πελοπόννησο μέσω της νέας σύγχρονης γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης και με την Ήπειρο μέσω της Ιονίας Οδού που συναντά την Εγνατία . Εδώ γεννήθηκε ο ποιητής Κώστας Χατζόπουλος , ο στιχουργός Πυθαγόρας , ο δεξιοτέχνης στο σαντούρι Αριστείδης Μόσχος και ο πρωταθλητής μας στο Μαραθώνιο δρόμο Μιχάλης Κούσης. Ευεργέτες της πόλης είναι οι καπνοβιομήχανοι αδελφοί Παπαστράτου με μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό και τα γράμματα . Το Αγρίνιο είναι έδρα 4 ανώτατων πανεπιστημιακών σχολών .

Agrinion7.jpg

Η Αρχαία Στράτος στην αρχαιότητα ήταν πρωτεύουσα της Ακαρνανίας . Η Ακαρνανία βρίσκεται δυτικά της κοίτης του ποταμού Αχελώου .Ο Θουκυδίδης την χαρακτηρίζει πόλιν μεγίστη της Ακαρνανίας . Σήμερα , στην περιοχή σώζονται μέρος των μεγαλόπρεπων τειχών της , ερείπια του Ναού του Στρατίου Διός , δωρικού ρυθμού του 4ου αι. π.Χ και του Βουλευτηρίου καθώς και το αρχαίο θέατρο χωρητικότητας περίπου 7.000 θεατών . Τα τείχη , που στην αρχαιότητα είχαν συνολικό μήκος 7,4 χλμ. , προστάτευαν 4 μεγάλους λόφους και 5 κοιλάδες γύρω από τον ποταμό Αχελώο .

image017.jpg

Η Αμφιλοχία μέχρι το 1907 ήταν γνωστή ως Καρβασαράς , από το τουρκικό καραβάν - σαράι που σημαίνει σταθμός καραβανιών . Εκεί διανυκτέρευαν όσοι ταξίδευαν από και προς την Ήπειρο . Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη σημερινή Αμφιλοχία λίγο πριν την Επανάσταση του 1821 από το μεσαιωνικό χωριό της Αμβρακιάς που βρίσκεται 2 χλμ. δυτικά της λίμνης Αμβρακίας . Το ερειπωμένο σήμερα χωριό Αμβρακιά χτίστηκε τον 9ο αι. μ.Χ από τους κατοίκους της Λιμναίας . Σήμερα , σώζονται τα τείχη της ακρόπολης της αρχαίας Λιμναίας για την οποία αναφέρει ο Θουκυδίδης κατά τις επιχειρήσεις των Σπαρτιατών στη Δυτική Ελλάδα . Πρωτεύουσα του αρχαίου κράτους της Αμφιλοχίας ήταν το Αμφιλοχικό Άργος , αποικία του Πελοποννησιακού Άργους που ιδρύθηκε από φυγάδες Αργείους από τον Αμφίλοχο . Το Αμφιλοχικό Άργος προστάτευαν ισχυρά τείχη ενισχυμένα με πύργους .

image018.jpg

Η Άρτα το 1204 γίνεται πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου . Στολίζεται από πολλές βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια από τον Μιχαήλ Α Δούκα Κομνηνάγγελο. Το βυζαντινό κάστρο των Κομνηνών που χτίστηκε πάνω στα ερείπια του τείχους της αρχαίας Αμβρακίας είναι από τα ωραιότερα βυζαντινά κάστρα .

image019.jpg

Τα Ιωάννινα ιδρύθηκαν τον 6ο αι. μ.Χ από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό . Η ονομασία προέρχεται πιθανόν από τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρισκόταν μέσα στο κάστρο της πόλης . Σλάβοι επιδρομείς την καταλαμβάνουν στα τέλη του 6ου με αρχές του 7ου αι . Το 1789 τα Ιωάννινα γίνονται έδρα της περιοχής υπό τον Αλή - πασά μέχρι την Επανάσταση του 1821 . Αξιοθέατα της πόλης είναι : Το κάστρο με τα ερειπωμένα παλάτια του Αλή πασά , το νησάκι στη λίμνη Παμβώτιδα , το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων , το σπήλαιο στο Πέραμα , το αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο και το αρχαίο θέτρο της Δωδώνης μερικά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά . Στα Γιάννενα αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η αργυροχοία , ενώ πολλοί Ηπειρώτες την περίοδο της Τουρκοκρατίας κατέφυγαν στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες όπου διακρίθηκαν στο εμπόριο και τα γράμματα .

image020.jpg

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο πριν 2300 χρόνια περίπου . Το 168 π.Χ γίνεται πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας . Το 49 και το 52 μ.Χ την επισκέπτεται ο απόστολος Παύλος . Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Δημήτριος που μαρτύρησε το 306 μ.Χ . Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό το 1912 . Αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη μυθολογία , συμβασιλεύουσα του Βυζαντίου και νύφη του Θερμαϊκού , η Θεσσαλονίκη με την πλούσια ιστορία περιμένει τους επισκέπτες της , άλλοτε σκεπασμένη με την πυκνή ομίχλη των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου κι άλλοτε κυριευμένη από το δυνατό Βαρδάρη , έτοιμη να δείξει τα χίλια της πρόσωπα , τον αρχαίο και βυζαντινό χαρακτήρα της , το βαλκανικό και το μεσογειακό της πεπρωμένο .

image022.jpg

Η Σόφια βρίσκεται χτισμένη στις πλαγιές του όρους Βίτοσα . Ήταν γνωστή με το όνομα Σαρδική . Στα μέσα του 6ου αι. μ.Χ αποτελεί διοικητικό κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με το όνομα Τριαδίτσα . Αξιοθέατα της πόλης είναι : Ο Ναός του Αλέξανδρου Νιέβσκυ που χτίστηκε γύρω στο 1904 , το Εθνικό Μουσείο όπου φυλάσσονται και εκθέματα από τη Θράκη , η ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου , η ροτόντα του Αγίου Γεωργίου , η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής , το μνημείο Τσαρ Οσβομποντίτελ προς τιμήν του Ρώσου ηγεμόνα Αλεξάνδρου Β απέναντι από τη Βουλή και το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού .

image027.jpg

Το Πλέβεν βρίσκεται 170 χλμ. από τη Σόφια στη μέση της πεδιάδας του ποταμού Δούναβη . Ο εθνικός ήρωας Βασίλ Λέβσκυ ίδρυσε εδώ την πρώτη επαναστατική οργάνωση το 1857 η οποία είχε σαν σκοπό την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού . Αποτελεί οδικό και σιδηροδρομικό κόμβο όπου διασταυρώνονται οι δρόμοι από τη Σόφια , τη Φιλιππούπολη , τη Βάρνα και το Ρούσσε . Το 13ο αι. το Πλέβεν έγινε κέντρο της παραδοσιακής βουλγαρικής χειροτεχνίας και του εμπορίου μαλλιού , δέρματος & καπνού. Το 1834 χτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το πολύ όμορφο τέμπλο , έργο ξυλογλυπτών από την πόλη Τριάβνα .

image028.jpg

Το Βουκουρέστι βρίσκεται στη Νότια Ρουμανία , στις όχθες του ποταμού Ντιμπόβιτσα . Είναι η πρωτεύουσα της χώρας . Το 14ο αι. βρίσκεται υπό οθωμανική κυριαρχία . Το 1462 έγινε πρωτεύουσα των ηγεμόνων της Βλαχίας . Το πνευματικό φυτώριο της Βλαχίας ήταν η Ελληνική Ακαδημία του Βουκουρεστίου όπου δίδαξαν Διδάσκαλοι του Γένους . Αξιοθέατα της πόλης είναι : Το παλάτι του λαού , το Εθνικό Μουσείο Τεχνών , τα ανάκτορα Μογκοσοάγια , η ελληνική εκκλησία της Σταυρούπολης κ.ά.

image033.jpg

Η Βράιλα είναι παραδουνάβιο λιμάνι στη βορειοανατολική Βλαχία . Από τις αρχές του 1830 εγκαθίστανται εδώ πολλοί Έλληνες , κυρίως έμποροι και τεχνίτες . Το δεύερο μισό του 19ου αι. οι Έλληνες ήταν περίπου 5000 . Η ελληνική παροικία της Βράιλας μαζί με τις παροικίες των Ελλήνων στην Αζοφική κατέστησαν ο χώρος μετάβασης από την ιστιοφόρο στην ατμοκίνητη ναυτιλία .Κεφαλλονίτες και Ιθακήσιοι πλοιοκτήτες όπως οι αδελφοί Σταθάτου , ο Ι. Θεοφιλάτος , ο Ε. Βλασσόπουλος καθώς και οι Ανδριώτες Εμπειρίκοι συγκρότησαν το Ιόνιο Δίκτυο και κυριάρχησαν στο εμπόριο του Δούναβη με τα ποταμόπλοιά τους .Στη Βράιλα βρίσκεται η ελληνική εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1872 από τον αρχιτέκτονα Αβραάμ Ιωαννίδη από την Προύσσα . Ο Κεφαλλονίτης ζωγράφος Κωνσταντίνος Λιβαδάς φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες του ναού .

image035.jpg

Το Γαλάτσι βρίσκεται στη Νότια Μολδαβία σε απόσταση 180 χλμ. από τον Εύξεινο Πόντο . Ήταν ένα από τα κέντρα του κινήματος για την ένωση των 2 ηγεμονιών που πραγματοποιήθηκε το 1859 με την εκλογή του βογιάρου Alexandru Ioan Guza , που καταγόταν από το Γαλάτσι , ως ηγεμόνα τόσο της Μολδαβίας , όσο και της Βλαχίας . Το 1885 στο λιμάνι του Γαλατσίου δραστηριοποιούνται 3433 Έλληνες . Οι 553 προέρχονται από την Κεφαλλονιά , οι 378 από τις Κυκλάδες , οι 133 από την Ιθάκη και τους Παξούς , οι 84 από τις Σπέτσες , την Πάρο και την Ύδρα και οι 59 από την Αττική και τη Βοιωτία . Στο Γαλάτσι βρίσκονταν 2 από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά σχολεία των παραδουνάβιων ηγεμονιών της Βλαχίας και της Μολδαβίας που στα τέλη του 19ου αι. ήταν κέντρα της ελληνικής παιδείας : Το Ελληνικόν Εκπαιδευτήριον υπό την διεύθυνση του Αναστασίου Βενιέρη - ιδρύθηκε το 1857 - και το Ελληνικόν Λύκειον υπό την διεύθυνση του Χαράλαμπου Μητρόπουλου - ιδρύθηκε το 1859 . Η Ελληνική Κοινότητα Γαλατσίου συστάθηκε το 1864 . Στο Γαλάτσι κυκλοφόρησαν το αξιόλογο περιοδικό Ίστρος υπεύθυνος του οποίου ήταν ο λόγιος Νικόλαος Δόσιος καθώς και η εφημερίδα Οι Σύλλογοι από το 1873 ως το 1877 .

image036.jpg

Η Οδησσός είναι η τέταρτη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας . Η θέση της σημερινής Οδησσού δεν πρέπει να συγχέεται με τη συνώνυμή της αποικία στη θρακική ακτή , τη σημερινή Βάρνα της Βουλγαρίας . Το 1792 με τη Συνθήκη του Ιασίου η περιοχή πέρασε επίσημα κάτω από την κυριαρχία της Ρωσίας και αποτέλεσε τμήμα της Νέας Ρωσίας . Μετά το τέλος του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1787 1792 , με νικητές τους Ρώσους , η Μεγάλη Αικατερίνη αναγνώρισε τη στρατηγική σημασία της περιοχής και ίδρυσε την Οδησσό ( 1794 ) . Το 1814 ιδρύθηκε εδώ από τους Νικόλαο Σκουφά , Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλοβ η Φιλική Εταιρεία . Από το 1878 ως το 1895 κυβερνήτης της Οδησσού διετέλεσε ο Γρηγόριος Μαρασλής γόνος ευκατάστατης ελληνικής οικογένειας εμπόρων που συμμετείχαν στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας . Στην Οδησσό έζησαν ο Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος , ο Δημήτριος Βικέλας , ο Γιάννης Ψυχάρης , η οικογένεια Γρυπάρη , ο Αλέξανδρος Ραγκαβής και ο μεγάλος ζωγράφος του Ευξείνου Πόντου Κυριάκος Κωνσταντής . Μετά τη ρωσική επανάσταση η Οδησσός αποτέλεσε τμήμα της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ ( 1991 ) η πόλη πέρασε κάτω από τον έλεγχο της Ουκρανίας . Στη Σκάλα της Οδησσού γυρίστηκε ένα μέρος από τη γνωστή ταινία Θωρηκτό Ποτέμκιν του Σεργκέι Αϊζενστάιν .

image041.jpg

Το Νικολάεβ βρίσκεται περίπου 120 χλμ. ανατολικά της Οδησσού και αποτελεί σημαντικό εμποροβιομηχανικό κέντρο στη Νότια Ουκρανία . Η ελληνική οικογένεια των Αρκάδων προσέφερε πολλά στην ελληνική κοινότητα της πόλης . Στα τέλη του 18ου αι. έφτασε εδώ ο Ανδρέας Αρκάς , γεννημένος στο Λιτόχωρο , αλλά με ρίζες πιθανόν από την Αρκαδία στην Πελοπόννησο . Ήταν καθηγητής των κλασικών σπουδών . Οι 2 γιοι του Νικόλαος και Ζαχαρίας διακρίθηκαν ως ανώτατοι αξιωματικοί του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας . Η οικογένεια ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με όλη την ελίτ της διανόησης στην Ουκρανία όπως με τους : Μέτσνικοβ , Σετσένοβ , Κοβαλέβσκυ , Λισένκο , Σακσαγκάνσκυ , Γκριτσένκο , Σμίτ κ. ά. Με την πόλη συνέδεσε το όνομά του και ο Έλληνας ναύαρχος του ρωσικού στόλου Λάμπρος Κατσώνης ( 1752 1804 ) .

image046.jpg

Η Χερσώνα χτίστηκε το 1785 . Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή μαρτυρούν σταδιακή μετεξέλιξη της αρχαίας πόλης σε πρωτοβυζαντινή . Από τον 10ο μέχρι τον 13ο αι. η Χερσώνα αποτελούσε τυπική βυζαντινή πολιτεία . Οι Τάταροι εισβάλλουν το 1223 και η πόλη αποτελεί μέρος του Χανάτου της Κριμαίας . Τον 15ο αι. η Χερσώνα καταλαμβάνεται οριστικά από τους Τατάρους , γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της βυζαντινής παρουσίας στην περιοχή . Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Χερσώνα της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β , στις 13.05.1787 , ο αρχιεπίσκοπος Ευγένιος Βούλγαρης , κατά την υποδοχή της στο μέγαρο μουσικής , απήυθυνε χαιρετιστήριο λόγο στην ελληνική γλώσσα . Στις 17.05 η Αικατερίνη σε αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του στο λαό της περιοχής διέταξε να του δώσουν 2000 ρούβλια και του έδωσε την άδεια να εγκαταλείψει τη Χερσώνα και να μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη , στη Λαύρα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέβσκυ , προκειμένου να επιδοθεί σε επιστημονικές μελέτες . Νωρίτερα , το 1781 , ο Ευγένιος ήρθε στη Χερσώνα όπου διέμενε σε ένα σπίτι που του έδωσε ο πρίγκηπας Ποτέμκιν . Εκεί , συνέταξε χρονολογικό κατάλογο σχετικό με την ιστορία όλων των αρχαίων λαών που έζησαν στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας . Επίσης , στις αρχές του 19ου αι. , έφτασε στη Χερσώνα από τη νήσο Χίο η οικογένεια Καλαγιώργη . Τα μέλη της γρήγορα κατέλαβαν υψηλά αξιώματα στην κυβέρνηση . Ο Ιβάν Χριστοφόροβιτς Καλαγιώργης , σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες που ιστορικά θεμελιώνονται σε αντικειμενική βάση , ήταν ο γαμπρός του πρίγκηπα Γρηγόρη Ποτέμκιν και της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β , από το γάμο του με την κόρη τους Ελιζαβέτα Γκριγκόριεβνα Τιόμκινα ( Ҹ ) το 1794 . Από το γάμο αυτό γεννήθηκαν 10 παιδιά , 4 γιοί και 6 κόρες . Το 1809 η οικογένεια Καλαγιώργη ζούσε στη Χερσώνα σε ένα σπίτι που διασώζεται μέχρι σήμερα στη γωνία των οδών Κομσομόλσκαγια και Μιχαήλοβιτς , πολύ κοντά στην οικία του ναύαρχου Σενιάβιν . Εδώ βρέθηκε το πορτραίτο της Ελιζαβέτας Γκριγκόριεβνας , έργο του ζωγράφου Βλαντίμιρ Μποροβικόβσκυ , που σήμερα εκτίθεται στη γκαλερύ Τρετιακόβσκυ .

all_steps.gif

image049.jpg image050.jpg

all_steps.gif

image051.jpg

all_steps.gif

Η Συμφερούπολη , εδώ και 200 χρόνια περίπου αποτελεί την πρωτεύουσα της χερσονήσου της Κριμαίας , της Ταυρικής Χερσονήσου όπως αλλιώς ονομάζεται . Σύμβολο της πόλης είναι η μέλισσα , που σχετίζεται με την ονομασία της . Στην αρχαιότητα από τις στέπες της Κριμαίας πέρασαν νομάδες ιρανικής καταγωγής , αρχικά Σκύθες και στη συνέχεια Σαρμάτες . Οι Σκύθες δημιούργησαν ένα βασίλειο με πρωτεύουσα τη Νεάπολη - στη θέση της σημερινής Συμφερούπολης . Στην πόλη βρίσκονται η βουλή και η κυβέρνηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας . Πάνω από 20 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν μόρφωση εδώ . Ένα από τα παλαιότερα είναι το Ταυρικό Εθνικό Πανεπιστήμιο Β. Ι. Βερνάντσκυ το οποίο έχει ως σύμβολό του το αρχαίο ελληνικό γνωμικό γνώθι σ αυτόν . Στις 69 έδρες εργάζονται πάνω από 800 καθηγητές και φοιτούν πάνω από 15.000 φοιτητές . Η έδρα ελληνικής φιλολογίας λειτουργεί εδώ από το Μάιο του 1992 .

image055.jpg

image057.jpg

Τη Θεοδοσία δημιούργησαν τον 6ο αι. π.Χ έμποροι από τη Μίλητο . Αρχικά , ήταν ένα μικρό εμπορικό κέντρο της χερσονήσου της Κριμαίας , το οποίο στις αρχές του 5ου αι. π.Χ μετατράπηκε σε πόλη κράτος και αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό ανταγωνιζόμενο το Παντικάπαιο , την πρωτεύουσα αργότερα του Βασιλείου του Βοσπόρου . Από τις στέπες της Κριμαίας και τις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας οι Ταύροι και οι Σκύθες έστελναν εκεί σιτηρά , δέρματα , ψάρια και αλάτι . Οι Έλληνες σε αντάλλαγμα τους προμήθευαν υφάσματα , όπλα , κρασί και κοσμήματα . Στη Θεοδοσία στις αρχές του 19ου αι. μ.Χ η ελληνική εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου και το ελληνικό σχολείο συντηρούνται με την επικαρπία του κληροδοτήματος Γραμματίκοβ .

image053.jpg

image063.jpg

Το Κέρτς της Κριμαίας ήταν άλλοτε η πρωτεύουσα του αρχαίου ελληνικού βασιλείου του Βοσπόρου , του Παντικάπαιου . Μέχρι σήμερα σώζονται 2 τεράστια ταφικά μνημεία μέσα σε τύμβους . Πολλά και σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές του 19ου αι. , του 4ου , του 3ου και του 2ου αι. π.Χ που ήρθαν στο φως φυλάσσονται σήμερα στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης . Το 1794 οι Έλληνες του Κέρτς ίδρυσαν το δημοτικό συμβούλιο , το οποίο ονόμασαν Βοσπορικόν - . Οι Έλληνες του Κέρτς ήταν ξακουστοί για τα καπνιστά ψάρια τους , τα οποία πουλούσαν στις αγορές του Ρόμεν και του Χάρκοβ . Θρησκευτικό κέντρο της ελληνικής κοινότητας ήταν η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη . Εκεί σήμερα φυλάσσονται ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα , όπως 1 χρυσό κύπελο του 6ου αι. π.Χ και 1 παλιό ευαγγέλιο του 2ου αι. μ.Χ . Με το άνοιγμα της διαθήκης του Αθανασίου Σταυράκη χτίστηκε το 1864 στο βουνό του Μιθριδάτη ΣΤ του Ευπάτορα η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου . Στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Αποκεφαλιστή δραστηριοποιούνται μέλη της οικογένειας Μεσαξούδη . Ο Κονσταντίν Ιβάνοβιτς Μεσαξούδης ( 1839 1908 ) μεγαλέμπορος καπνού χρημάτισε πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας για 40 χρόνια ( 1860 1900 ) καθώς και εκπρόσωπος της πόλης στην αυτοκρατορική στέψη ( 1894 ) .

 

all_steps.gif

image066.jpg

all_steps.gif

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ... ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ

image069.gif

Φτάνοντας κανείς στο Πορτ - Κριμ ( Ουκρανία ) για να περάσει απέναντι στο Πορτ - Καβκάζ ( Ρωσία ) πρέπει να ακολουθήσει τις ακόλουθες οδηγίες :

1 . Βλέπει το πρόγραμμα δρομολογίων του ferry boat ( ) . Υπάρχουν δρομολόγια κάθε 3 ώρες καθ όλη τη διάρκεια του 24ώρου .

2 . Τοποθετεί το αυτοκίνητο στη σειρά αναμονής . Η σειρά γεμίζει πολύ γρήγορα . Το πλοίο χωράει περίπου 25 ελαφρά αυτοκίνητα .

3 . Κλειδώνει το αυτοκίνητο και πάει αμέσως στο ταμείο έχοντας μαζί του την άδεια του αυτοκινήτου - το διαβατήριο - και στυλό - .Το στυλό χρειάζεται για να συμπληρώσει αίτηση ασφάλισης του αυτοκινήτου στην επικράτεια της Ρωσίας - .Για αυτοκίνητο μήκους μέχρι 4,20 μέτρων η τιμή του εισιτηρίου είναι 882 ρούβλια και για τον οδηγό όπως και για κάθε επιβάτη 160 ρούβλια . Η διάρκεια του ταξιδίου είναι περίπου 25 λεπτά .

4 . Μετά την άφιξη ( ) και εκφόρτωση των οχημάτων στη Ρωσία το αυτοκίνητο περιμένει στη σειρά . Δίνεται από τους τελωνειακούς 1 έντυπο στο οποίο ο οδηγός πρέπει να γράψει 3 στοιχεία : Πορτ - Καβκάζ , αριθμός επιβατών που επιβαίνουν στο αυτοκίνητο ( π.χ 1 , 2 κλπ. ) και μάρκα αυτοκινήτου ( π.χ FΟRD ) .

5 . Μετά τον τελωνειακό έλεγχο και αφού όλα συνέβησαν καλώς , βάζει το ρολόι του 1 ώρα μπροστά ώρα Ρωσίας - και κάνει συνάλλαγμα στο πλησιέστερο ανταλλακτήριο στο Πορτ - Καβκάζ . 1 = 40 ρούβλια περίπου & 1 $ = 28 ρούβλια περίπου .

krim7.jpg

all_steps.gif

 

Η Ανάπα ιδρύθηκε το τελευταίο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ από Έλληνες αποίκους στις ακτές του ομώνυμου κόλπου , όπου κατοικούσαν ντόπιοι ιθαγενείς , οι Σύνδοι . Της έδωσαν το όνομα Σύνδικος Λιμένας . Τον 4ο αι. π.Χ η πόλη προσαρτήθηκε στο Βασίλειο του Βοσπόρου . Ο βασιλιάς του Βοσπόρου Λεύκων γιος του Σατύρου , απέστειλε εδώ τον αδελφό του Γοργιππία ως κυβερνήτη της πόλης . Στην Αθήνα , την ίδια εποχή , με πρόταση του Δημοσθένη στήθηκε 1 μπρούτζινο άγαλμα του Γοργιππία προφανώς για τη μεγάλη προσφορά του στη Μητρόπολη . Σαφώς , από εκείνη τη στιγμή η πόλη έφερε το όνομά του και ονομάστηκε Γοργιππία . Οι κάτοικοι ασχολούνταν μέσω του λιμανιού με το εμπόριο διακοσμημένων κεραμικών , κοσμημάτων , θυμιαμάτων , κρασιού , λαδιού κ.ά. Η πόλη είχε το δικό της εμπορικό στόλο , ιδιοκτήτες του οποίου ήταν τα μέλη της ένωσης των Ναυκλήρων .

image073.jpg

Το Νοβοροσσίσκ είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς των ακτών της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή του Καυκάσου . Πριν από 2500 χρόνια περίπου ιδρύθηκε στην ακτή του κόλπου Τσεμέσκ - περιοχή στη σύγχρονη πόλη - από εμπόρους και ειδικευμένους Έλληνες τεχνίτες ο εμπορικός λιμένας Μπάτα ( ) . Οι έμποροι και οι ναυτικοί ονόμασαν τον κόλπο Καλός Λιμένας ( ) . Οι Έλληνες παρείχαν φρέσκα προϊόντα στους αρχηγούς των τοπικών φυλών , Σύνδων , Μεότων και Σαρμάτων . Για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους πάνω σ αυτές τις φυλές , οι Έλληνες τους δέχτηκαν και τους αναγνώρισαν κάτω από την ομπρέλα της εξουσίας του Βασιλείου του Βοσπόρου . Κατά τη διάρκεια του μεγάλου πατριωτικού πολέμου , στη μεγάλη επιχείρηση του Νοβορροσίσκ από τις 19.09 ως τις 26.09.1942 ο Κόκκινος Στρατός με σθεναρή αμυντική στάση σταμάτησε με ηρωϊκές μάχες ισχυρή δύναμη της 17ης γερμανικής στρατιάς στη ΝΑ πλευρά της πόλης και δεν της επέτρεψε να προχωρήσει προς την περιοχή του Τουάπσε . Εδώ γεννήθηκε στις 25.06.1904 ο Έλληνας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοβιτς Κοκκινάκης , 2 φορές ήρωας της ΕΣΣΔ και υποστράτηγος της αεροπορίας στην περίοδο του πολέμου . Το Νοβοροσσίσκ θεωρείται το ισχυρότερο εμπορικό λιμάνι στη Νότια Ρωσία . Είναι επίσης , η έδρα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας , το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνισμού της διασποράς σε όλη τη Νότια Ρωσία . Το ελληνικό στοιχείο εδώ είναι έντονο με σημαντική και πλούσια δράση σε όλους τους τομείς ανάπτυξης και κουλτούρας .

image075.jpg

Στο Αμπίνσκ στήθηκε πρόσφατα το γλυπτό μνημείο του Αγίου και Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου . Ο γλύπτης Νικολάι Ναντατσίεβ απεικονίζει τον απόστολο να ευλογεί το λαό σηκώνοντας ψηλά με το δεξί του χέρι το χρυσό σταυρό . Πιστεύεται ότι ο Απόστολος Ανδρέας κατά την περιοδεία του στα σλαβικά εδάφη είχε ως τελευταίο σταθμό του την περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημερινό Αμπίνσκ .

Στο Κρασνοντάρ , σύμφωνα με τους αρχαιολόγους , υπήρχε ήδη από τον 6ο αι. π.Χ οικισμός , οι κάτοικοι του οποίου ήταν Σκύθες , Σαρμάτες και Μεότοι . Η σύγχρονη ιστορία του Κρασνοντάρ άρχισε με την ίδρυση της πόλης Εκατερίνονταρ που ίδρυσαν οι Κοζάκοι και η οποία χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως στρατόπεδο και φρούριο . Την ονομασία Εκατερίνονταρ πήρε εξαιτίας της δωρεάς της περιοχής από την αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη προς τους Κοζάκους της περιοχής του ποταμού Κουμπάν . Επίσημα η πόλη πήρε το όνομα Εκατερίνονταρ το 1867. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και μέχρι το 1920 η πόλη επανειλημμένα πέρασε από χέρι σε χέρι από τους μπολσεβίκους στους τσαρικούς και αντίστροφα. Το 1920 τελικά καταλήφθηκε από τους Κόκκινους και μετονομάστηκε σε Κρασνοντάρ , δηλαδή δώρο των κόκκινων. Το Κρασνοντάρ έχει σήμερα περίπου 1,5 εκατ. Κατοίκους.

image077.jpg

Το Κροπότκιν βρίσκεται 136 χλμ. ΒΑ του Κρασνοντάρ στη δεξιά όχθη του ποταμού Κουμπάν . Κοζάκοι από την περιοχή Ντονσκόι έχτισαν τη μικρή πόλη Ρομανόβσκυ . Από το 1776 η πόλη αποτελούσε οχυρό για την προστασία των νότιων συνόρων της Ρωσίας . Το 1921 η πόλη μετονομάστηκε από τους μπολσεβίκους του Λένιν σε Κροπότκιν προς τιμήν του Π. Α. Κροπότκιν γνωστού επαναστάτη και επιστήμονα . Την πόλη στολίζουν αρχιτεκτονικά μνημεία του 19ου αι. όπως είναι ο καθεδρικός ναός Ποκρόβσκυ και το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού .

Η Σταυρούπολη αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της διαδρομής μας . Πολλοί Έλληνες από τις αρχές του 19ου αι. ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Πόλη του Σταυρού . Ανάμεσα σ αυτούς ξεχώρισαν ο πρώτος κυβερνήτης Νικολάι Γιεγκόροβιτς Νικηφοράκης , η οικογένεια Αλαφούζοβ από τη Σαντορίνη ασχολούμενοι με το εμπόριο αλεύρων και μπύρας και η οικογένεια Ναϊτάκη από την Ιθάκη που δραστηριοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις ξενοδοχείων και εστιατορίων . Αθιοθέατα της πόλης είναι : ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ανδρέα και η Εκκλησιαστική Ακαδημία , το αρχαιολογικό μουσείο όπου εκτίθεται αμφορείς και αγγεία από τις Κυκλάδες , το Αγροτικό Πανεπιστήμιο , το θέατρο και η Δημοτική βιβλιοθήκη που φέρουν τιμητικά το όνομα του μεγάλου Ρώσου ποιητή Μιχαήλ Γιούρεβιτς Λέρμοντοβ και η λεωφόρος Κάρλ Μάρξ με τα παλιά αρχοντικά κτίρια του 19ου αι. Η Σταυρούπολη είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου κρατιδίου , έχει πληθυσμό περίπου 500 χιλ. κατοίκους και αποτελεί έδρα πολλών και σημαντικών ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων .

 

all_steps.gif

image081.jpg

| by Konstantinos Thodis , 2011 |

all_steps.gif

homebut.gif BACK TO INDEX PAGE